Vue, Angular, React, Ember

React og Vue står til at vinde frontend krigen

Artikel 24-11-18 ~3 minutters læsning · 579 ord

Frontenden er og bliver den vigtigste krigsskueplads i javascript verdenen. Og nu hvor støvet er ved at lægge sig, ser det ud til, at kun to frameworks fortsat er i stand til at holde sig oprejst.

Sådan lyder den malende konklusion på den netop offentliggjorte undersøgelse «The State of JavaScript 2018». Den fælder ikke desto mindre end en dødsdom over Angular. Den ukronede javascript-konge gennem en årrække står nemlig ikke længere op. Det gør kun React og Vue…

Som det klart fremgår af den nye opgørelse (fig. 1), er Vue nu klart mere brugt af verdens javascript-udviklere end Angular.

Vue har nu indtaget en ubestridt andenplads i den verserende javascript frontend-krig, mens React ikke blot fastholder - men endda udbygger - sin førerposition Fig. 1: The State of JavaScript 2018. 20.154 svarpersoner.

Flugt fra Angular

At Angular er gledet ned på tredje-pladsen, behøver dog ikke i sig selv være nogen katastrofe. Langt værre for det Google-støttede framework er det imidlertid, at intet peger i retning af et stop for tilbagegangen - eller en vending for den sags skyld.

Tværtimod er Angular-udviklerne på - noget der minder om - vild flugt. For mens 23,9 pct. af svarpersonerne fortsat bruger Angular, tilkendegiver næsten en halv gang flere, 33,8 pct., at de har brugt frameworket for sidste gang.

Dermed oplever Angular ifølge undersøgelsen det suverænt største frafald blandt verdens største JS-frontend frameworks. Næststørst er frafaldet fra Facebook-støttede React med 6,7 pct., mens 6,3 pct. har sagt farvel og tak til Ember på tredjepladsen.

Det tredje framework på medaljeskamlen, Vue, har derimod et helt anderledes tag på sine udviklere. Kun 2,8 pct. af svarpersonerne har vendt det uafhængige framework ryggen.

Vue står fortsat øverst på flest ønskesedler

Samtidig med det meget lille frafald demonstrerer Vue for andet år i træk den største tiltrækningskraft blandt top-3. 46,6 pct. - eller næsten hver anden - af svarpersonerne angiver, at de gerne vil lære at udvikle i Vue.

Meget illustrerende ønskede 36 pct. af svarpersonerne i 2016 at komme til at udvikle i Angular 2. Dermed var Angular 2 på dette tidspunkt en større magnet end Vue, som kun 33 pct. den gang angav en interesse for at udvikle i.

I år er Angular 2 og AngularJS slået sammen i undersøgelsen, men det kan ikke sløre, at billedet er vendt på hovedet. Andelen af Angular wannabes er nu faldet til 10,4 pct., mens Vue altså kan fremvise mere end 4 gange så mange.

Tre-dobling på 2 år

Den friske spørge-undersøgelse giver et øjebliksbillede af situationen på frontend krigsskuepladsen. Billedet står dog langt klarere, hvis «The State of JavaScript 2017» og «The State of JavaScript 2016» trækkes ind i sammenligningen.

Se der på de seneste 3 år i sammenhæng som i Fig. 2, springer det først og fremmest i øjnene, at React har været i stand til ikke blot at fastholde - men endda udbygge - sin dominerende position på området. Fra at ligge i værktøjskassen hos godt hver anden udvikler har React nu indtaget pladsen hos næsten 2 ud af 3.

Framework 2016 2017 2018
Antal svar 9307 23.704 20.154
React 53% 57,7% 64,8%
Vue 10% 19,6% 28,8%
Angular - - 23,9%
Angular 2 13% 18,8% -
Angular 1 30% 19,9% -

Fig. 2: The State of JavaScript: Pct. «Used it, would use it again».

Iøjnefaldende er det dog også, at Vue har formået at tredoble udbredelsen blandt verdens udviklere på blot 2 år.

Som det ses, er fremgangen for Vue så stor, at Angular ikke er i stand til at fastholde andenpladsen, selv om de to varianter af frameworket AngularJS (Angular 1) og Angular 2 (dvs. 2+) slås sammen.