Om

02-02-17 ~2 minutters læsning · 382 ord

Denne portal spænder fra lanceringen 1-3-17 over 9 websteder, der alle har til formål at bidrage med information og inspiration om content management og CMS´er ved hjælp af open source, åbne data-standarder og ikke-proprietære it-løsninger.

Hovedvægten ligger på Linux og ikke mindst alle de javascript-frameworks og biblioteker, der i disse år sætter dagsordenen og retningen for udvikling af it og internet både i frontend og backend.

Men det bliver ikke ved snakken. Portalen forsøger efter bedste evne at tage sin egen medicin på den måde, at den ikke blot handler om open source - men også er udviklet i samme. Stakken ser således ud:

Server Software Nginx
Server OS Ubuntu
Generering Software Hugo
Webdesign Theme Rapid/Hueman
Webdesign Skabelon Go templates
Klient Kilde-data Markdown-filer
Klient OS Windows

Artiklerne på webstederne vil uundgåeligt bære præg af en vis forkærlighed for CMS-løsninger, der: 1. Er enkle 2. Er lette at vedligeholde og holde kørende 3. Er langtidsholdbare 4. Er stabile 5. Er sikre - dvs. svære at hacke 6. Er billige i anskaffelse og drift 7. Serverer siderne hurtigt 8. Sikrer brug af de samme tekster i flere sammenhænge 9. Lagrer indholdet på en umiddelbart tilgængelig måde 10. Fastholder den fulde kontrol over indholdet hos den, der har skabt det.

Men er alt dette muligt, og er det muligt på samme tid? Det findes der nok ikke ét svar på, og én artikel vil i hvert fald ikke kunne give det. Der skal en del til. Lige præcis derfor har svaret her fået form af en række websteder, der kaster lys over spørgsmålet fra hver sin vinkel.

Den megen tale om open-dit og open-dat tages dog endnu et skridt, i og med at du også er velkommen til at bidrage. Dette sker ved at maile dit bidrag/din artikel. For nemheds skyld - og vel også lidt i forlængelse af idégrundlaget her på stedet - modtages kun tekster, som er skrevet i markdown-format.

Det her skal dog heller ikke blive ved snakken. Du kan få en meget mere klar fornemmelse af tilgangen ved at læse en af de første større artikler her på stedet. Den beskriver indgående, hvordan en database i Lotus Notes kan konverteres til et statisk websted ved hjælp af en static site generator.

God fornøjelse og velkommen til

Jan Larsen

Webudvikler og webmaster