npm, vue, react, angular

Er tiden moden til et dansk forum om Vue.js?

Artikel 27-11-17 ~3 minutters læsning · 476 ord

Det seneste halve år har Vue overgået frontend-kæmpen Angular i popularitet på udvikler-netværket GitHub, og den daglige anvendelse af Vue udviser samme tendens. I sidste uge overhalede Vue således AngularJS mht. downloads fra NPM, ligesom antallet af downloads nu har nået halvdelen af niveauet for den aktuelle version af Angular.

Vue, som ofte også kaldes Vue.js eller VueJS, er således ved at have opnået en position som den tredje store dreng i frontend-klassen sammen med React og Angular.

Plads til en kombination af Angular og React?

Vue beskrives ofte som frontend-biblioteket, der kombinerer det bedste fra sine to konkurrenter, Angular og React.

Dermed hentydes der til, at Vue også bygger på de let læselige html-templates, som også Angular gør brug af. Til gengæld er Vue på ingen måde bundet til TypeScript, sådan som den nye Angular er blevet. Fra React har Vue «taget» den virtuelle DOM, som bidrager til, at Vue hører til de allerhurtigste js-frameworks derude.

Omvendt har manden bag Vue, Evan You, valgt at lade React beholde sin JSX for sig selv. Det er en metode, hvor html-koden pakkes ind i javascript, og den har skaffet React mange modstandere på halsen. Det viser sig bl.a. ved, at en Google-søgning på I hate JSX giver mange tusinde hits.

Angular og React har gennem længere tid været hovedkombattanterne i en veritabel krig om overherredømmet i frontend verdenen. Og bag de to krigsførende parter står intet mindre end to både teknologiske og økonomiske mastodonter i form af henholdsvis Google og Facebook. De seneste tendenser omkring GitHub-stjerner og downloads kunne imidlertid godt tyde på, at der er plads til Vue. Job-statistikkerne på blandt andet Indeed.com peger i øvrigt i samme retning.

Flere ting tyder altså på, at de to giganter nu får en mere at kæmpe imod. Og det vel at mærke en modstander af en helt anden støbning. Vue er ikke sat i verden af en tekno-gigant - og vokset op med millioner i ryggen. Vue blev skabt af en enkelt mand, uden nogen form for tilknytning til kommercielle interesser, og den videreudvikles nu i samarbejde med en større gruppe af programmører, der udelukkende bliver understøttet økonomisk af frivillige bidrag.

Mødefora om Vue i vore broderlande

Interessen for «den 3. vej» har allerede givet sig udslag i møde-fora for Vue-udviklere i vores broderlande. Der har længe eksisteret et Vue-forum i Stockholm, og forleden fulgte Norge trop med lanceringen af et Vue Meetup i Oslo.

I Danmark findes der endnu ikke noget mødested for Vue-interesserede. Men Danmark kan stadig nå at blive det tredje nordiske land i rækken, inden Finland eller Island overhaler indenom…

Tilbagemeldinger er meget velkomne, og de kan rettes til skribenten bag denne artikel. Det gælder både, hvis du synes, at der bør oprettes et forum for Vue i Danmark, eller hvis du gerne vil deltage i en erfaringsudveksling om frontend biblioteket på anden vis.