npm, vue, react, angular

Vue bliver nu brugt mere end AngularJS

Kilde 26-11-17 ~2 minutters læsning · 376 ord

Vue, det tredje store javascript frontend framework, bliver nu mere brugt på verdensplan end AngularJS, som var det framework, der satte gang i frontend bibliotekernes store udbredelse.

Allerede for et halvt år siden skød Vue, som også kaldes Vue.js og VueJS, forbi AngularJS med hensyn til popularitet på udvikler-netværket GitHub. Og i den forgangne uge slog overtaget for første gang igennem til antallet af downloads på Node Package Manager (NPM), hvor der verden over blev hentet 264.255 pakker med Vue, mens antallet af hentede AngularJS-pakker faldt til 233.815.

NPM downloads af AngularJS, Angular og Vue

De seneste seks måneders udvikling i brugen af Vue, AngularJS (på grafen betegnet Angular og i tabellen Angular.js) og den nye Angular (som oftest måles i antal downloads af core-delen)

I juni 2016 hentede verdens webudviklere 5 gange så mange program pakker ned AngularJS i forhold til Vue, men dette forspring er altså blevet indhentet på halvandet år.

I den mellemliggende periode har AngularJS, som ofte kaldes Angular 1, fået en «søster» i form af Angular 2. Den nye version er siden blevet opgraderet til både version 3, 4 og for nyligt også 5. Denne nye udgave af AngularJS benævnes typisk blot Angular, og blev hentet 525.670 gange i sidste uge. Dermed har den nye version af Angular p.t. fortsat et forspring i forhold til Vue mht. downloads. Det er dog siden sommeren snævret ind fra at være 3:1 til nu 2:1.

Vurderet på GitHub-stjerner kan ingen af de to Angular-biblioteker dog hamle op med Vue, der nu nærmer sig at have lige så mange «GitHub-likes» som AngularJS og Angular tilsammen. Dette skyldes bl.a., at Vue det seneste halve år har fået godt 18.000 nye stjerner på udvikler-netværket, mens AngularJS og Angular må tage til takke med en vækst på henholdsvis ca. 1500 og knap 6000 i den samme periode.

React fører fortsat feltet

Forskydningerne mellem brugen af Angular-familien og Vue ændrer dog ikke på, at begge parter fortsat har langt op til React. Det Facebook-udviklede værktøj må efterhånden betegnes som den ukronede konge blandt js-frontend bibliotekerne. Det gælder mht. GitHub-stjerner, som React dd. har 82.000 af. Og det gælder ikke mindst i forhold til downloads, som React havde 1,4 millioner af i den forgangne uge. Det er næsten dobbelt så mange som Vue, AngularJS og Angular tilsammen.