NPM, Vue, React, Angular, Aurelia, Riot, Polymer, Mithril, GitHub

Vue vipper Bootstrap af tronen på GitHub

Artikel 23-03-19 ~3 minutters læsning · 452 ord

Efter en længere årrække som det ubestridt mest populære framework på GitHub må Bootstrap nu overlade æren til Vue.

Tronskiftet skete i går, da Vue - også kaldet Vue.js - passerede 132.000 stjerner, mens Bootstrap ligger på godt 131.800. GitHub er det helt dominerende mødested og udvekslingscentral for udviklere af open source kode i verden. Stjernerne er for udviklerne, hvad likes er på Facebook.

Den nye rangordning kan ses direkte på GitHub, som selv udarbejder en løbende opdateret hitliste med alle de mest populære biblioteker på platformen. På den absolutte førsteplads ligger som sædvanlig freeCodeCamp, der dog ikke er et framework men et sted med gratis kurser i at kode. Derefter følger nu frameworkenes top-3 med Vue, Bootstrap og React - i nævnte rækkefølge.

Vue passerer Bootstrap på GitHub

Fra ingenting til nummer 1 på GitHub

Vue.js blev lanceret for godt fem år siden og er dermed det senest tilkomne af de tre store javascript frontend-biblioteker. Det er langt hen ad vejen skabt af amerikaneren Evan You. Han arbejdede på et tidspunkt med udviklingen af Angular hos Google. Men han var ikke enig i de beslutninger, der blev taget i forbindelse med skiftet fra Angular.js til den nye Angular. Derfor valgte han at lancere sit eget bud på et Angular-done-right, der i øvrigt indkorporerer flere teknikker fra Angular´s mangeårige hovedkonkurrent, React.

Mange betegner ligefrem Vue som en mellemting mellem Angular og React, og dette mix af metoder må siges at være faldet i særdeles god jord hos verdens udviklere. Det første års tid lå Vue´s popularitet på linie med en lang række andre nytilkomne js-biblioteker som Aurelia, Riot, Polymer og Mithril. Men så lettede stjerne-raketten pludselig, og selv de store konkurrenter måtte se sig passeret op gennem atmosfæren.

Først gik det ud over den store inspirationskilde, Angular.js, og sidste sommer måtte også Facebook-baserede React se sig overhalet. Angular, arvtageren til Angular.js, har aldrig blandet sig i toppen af GitHub - og derfor aldrig været nogen konkurrent til Vue mht. den form for popularitet, som GitHub-stjernerne er udtryk for.

Vue passerer Bootstrap på GitHub

1 mio. NPM downloads om ugen

Målt på den daglige anvendelse ligger Vue-js dog stadig et stykke efter de to andre store js-frontend-biblioteker, React og Angular. React ligger i en klasse for sig med p.t. over 6 mio. downloads om ugen fra Node Package Manager (NPM). Herefter følger Angular med godt 2 mio.

Vue.js har dog netop taget skridtet ind i «millionærernes klub», da frameworket i sidste uge for første gang krydsede 1 million NPM-downloads.

Vue krydser 1 mio. downloads om ugen

Samtidig ligger momentum helt i top sammen med React. Inden for det seneste halve år er brugen - målt som downloads - næsten fordoblet for de to frameworks, mens der kun har været en beskeden stigning i brugen af Angular i den samme periode.