Windows, Open source, Kryptering

Delstat vælger open source for at genvinde kontrol

Kilde 19-07-18 ~Et minuts læsning · 188 ord

Delstaten Slesvig-Holsten lige syd for den dansk-tyske grænse har besluttet at satse på open source, og det vil bl.a. komme til at ramme Microsoft og Windows. Landdagen, som delstatens parlament hedder, har ikke skiftet it-kurs for at spare penge - men for at få kontrol.

Det er ikke nødvendigvis billigere at bruge open source. Målet med beslutningen er da også i højere grad at modarbejde magtkoncentrationer på markedet, så man ikke er afhængige af enkeltvirksomheder, lyder begrundelsen fra pressetalsmand og ansvarlig for digitalisering i Slesvig-Holstens miljøministerium, Joschka Knut.

Dette bakkes op af Marit Hansen, der er kommissær for databeskyttelse i Slesvig-Holsten:

Databeskyttelse kan kun opnås, hvis man kontrollerer databehandlingen. Gennemsigtighed er afgørende, og open source baner vej for at afsløre overvågning via bagdøre i software. Desuden giver open source mulighed for gennemskue, hvilken dataoverførsel der foregår i programmerne, og for at slette de kodelinjer, som gennemfører dataoverførslen.

Men databeskyttelses-kommissæren vil gå langt videre end blot at åbne kildekoden:

Hardware og tjenester skal også være nemmere at kontrollere. Det samme gælder sikkerhedsprocedurerne og de krypteringsalgoritmer, der anvendes over hele verden. Snowden-dokumenterne har afsløret skjulte bagdøre til myndighederne, tilføjer hun.